The Ultimate Book Tag

o-READING-PILE-OF-BOOKS-facebook

Sziasztok!

Ha jól gondolom, egy dolgot biztos megtudtatok így rólam. Imádom a book tageket. Igen, szórakoztatónak találom a kitöltésüket. Most is hoztam egyet. A The Ultimate Book Taget.

Újra összedugtuk a fejünket és Katica volt olyan kedves, hogy ismét lefordította nekünk. Ezúton is köszönöm. 🙂

1. Rosszul szoktál lenni, ha kocsiban olvasol?

Igen, ahogy a buszon is. Ezért van az, hogy amikor utazok fel Pestre, vagy jövök haza, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a VONAT jöhet számításba. Drágább, de legalább tudok olvasni.

2. Van olyan író, akinek a stílusa egyedi a számodra?

Laurell K. Hamilton. Nagyon szeretem az Anita Blake sorozatát. Tudom, hogy már kezd pornó lenni, de ettől függetlenül olyan szépen fogalmaz. Meg a fordító is jó munkát végzett.

3. Harry Potter vagy Alkonyat? Írj három okot, hogy miért!

Egyiket sem szeretem már. HP-t eredetileg imádtam, a Twilight-ért is oda voltam, egészen a 4. kötetben bekövetkezett Jake-> Bella szemszögváltásig. Olvastam két oldalt, aztán visszaraktam a helyére. Szóval Harry Potter. Hogy miért? A szereplők sokkal kedvelhetőbbek, sokkal létezőbbek. Nem ostobák, mindenki tudja a dolgát. Vannak fordulatok. Komolyan számított bárki például arra, hogy ki a Félherceg? 7 kötet jelent meg. Van bárki is, aki megunta a történetet? Ugye, hogy nincs!

És pluszba egy negyedik indok, ami az egyik legnagyobb: ha megnézzük, hogy hányan szerették meg a Harry Potter által az olvasást, akkor szerintem mindent elmond, hogy mégis melyik a jobb. Illetve, hogy hiába a gyerekeknek készült, anyám 51 éves fejjel törné a karomat, vagy letépné a fejem villámokat szóró szemekkel, ha kölcsön merném adni bárkinek is bármelyik részt. És ha eladnám? Nem akarom tudni.

4. Van külön táskád a könyveidnek? Ha igen, milyen?

Nope. Alapból sok cuccal közlekedek, meg sietős emberke vagyok, a plusz táska csak nehezítene a közlekedésben.

5. Meg szoktad szagolni a könyveket?

Hehe. kérdezzétek meg a főúton és annak a környékén lakó embereket, hogy mit szoktak látni, ha már kibontottam a csomagot. Vagy a metrón lévőket.

6. Mit szeretsz jobban, ha a könyvben van illusztráció, vagy ha nincs?

Történet függő. Mondjuk ilyen fantasy én-nyomozok-de-nem-vagyok-nyomozó történeteknél jobban esik. De nem mindent. 1-2 kép, esetleg levél is. De alapból… nem veszem érte senki fejét, de ne. Inkább ne.

7. Melyik volt az a könyv, amit amíg olvastál, szeretted, de aztán rájöttél, hogy nem valami jó?

A Twilight-ot ide lehet sorolni? Mert végülis, az első három könyvet szerettem, és csak a negyedik kötettel utáltam meg, meg azóta tényleg rájöttem, hogy nem jó. Ilyen csak fordítva szokott előfordulni esetleg. Az is csak egyszer történt. Hogy amíg olvastam, nem tetszett, nem is akartam végigolvasni. Utána sem tetszett, aztán másnap rájöttem, hogy tényleg jó.

8. Vannak vicces könyves emlékeid gyerekkorodból? Ha igen, megosztanád?

Oh, igen. Most jutott eszembe. 10. osztálykiránduláskor történt, hogy elmentünk Pécsre. És ha már Pécs, akkor jött a kérdés: Árkád vagy Pláza? Naná, hogy Árkád! Naná, hogy Noémi 2 könyvvel is távozott onnan! De csak mert nem tudtam, hogy melyik az első. A fülszöveget meg sem olvastam. Így történhetett meg az az incidens, hogy nagyban olvasom a táborban, az indulás napjának reggelén, és azt veszem észre, hogy ez már erősen belement az erotikus témakörbe. Soha nem állt távol tőlem a dolog, de a cink az egészben az volt, hogy katolikus iskolába jártam, az ofő meg megrögzött református. Nem tudom, mit szólt volna, ha visszakérdezte volna a tartalmát. 😀

9. Melyik a legvékonyabb könyv a polcodon?

Pfff. Valamelyik Magnus Bane kötet.

10. Melyik a legvastagabb könyv a polcodon?

Attól függ. Ha lehet két kötetben, akkor James Clavell: A sógun 1224 oldallal. Ha szigorúan csak egy kötet lehet, akkor J. R. Ward: Megbosszult szeretők (FTT. 7.) 944 oldallal.

11. Olyan jól is írsz, ahogy olvasol? A jövőben el tudod képzelni magad íróként? 

Én soha nem hittem, hogy jól írnék. Ettől függetlenül a netre feltöltöttem őket. Valójában az olyan megjegyzéseket soha nem is szerettem, hogy “Ezzzzjóóóóóó folytasd!!!” meg “Mikor jön a kövi?  *-* :* <3” meg egyebet. Hálistennek a barátaimtól nem ilyet kaptam, de azért ők is szépen fenékbe akartak billenteni, amikor egy ideje nem vittem történetet. A suliban a suliújságban a legszigorúbb magyar tanár volt az, aki megjelentette az egyik fogalmazásomat, illetve az összes fogalmazásom mindig 4-es vagy 5-ös volt. Amikor lecsúsztam, mindig mondták, hogy csak azért, mert 3 oldalba nagyon sok mindent akartam beleszőni, amit többen lehetett csak. Annó anyám azt is hitte, hogy belőlem nagyon jó író válna és meg kéne próbálnom. De nem fogom. Már csak azért sem, mert nincs képem odamenni egy kiadóhoz, hogy Én XY vagyok, íme a történetem és legyenek olyan szívesek, adják ki. Égne a pofámról a bőr, meg amennyi önbizalmam van…

12. Mikor kezdtél el aktívan olvasni magadtól?

Öhm…oviban? Az számít? Első osztályba már úgy mentem, hogy idegesített a szótagos olvasás, mert én már tudtam olvasni. Igen, a családban mindenki olvas. Lassan elérjük a 2000-es könyvszámot is, úgyhogy nem értem, miért csodálkozok sokszor ezen.

13. Melyik a kedvenc klasszikus könyved?

Moliére: A fösvény. Olvassátok el, és rájöttök, hogy miért.

14. A suliban az irodalom volt a kedvenced?

Egyáltalán nem. Teljes mértékben közömbös voltam az irodalom felé. Nekem az angol, a francia és a történelem volt a kedvencem. Meg a fizika. De az csak azért, mert ott tudtam írni a kis történeteimet.

15. Ha kapnál egy olyat könyvet, amit olvastál és utáltál, mit tennél? 

Hálistennek, még nem fordult elő. Ha előfordulna… az illetőtől függ. Ha egy barátomtól kapnám, megmondanám neki, hogy értékelem a gesztust, de ez egy nagyon pocsék könyv. Ha apáméktól, akkor… basszus, nem tudnám nekik elmondani, mert anyám már nem mer ruhát venni nekem, mert teljesen más az ízlésünk, ezért nekem is ott kell lennem. Szóval, félek, hogy megbántanám. Valószínűleg pár napig nálam lenne, aztán továbbadnám valakinek.

16. Melyik az a kevésbé ismert sorozat, ami szerinted hasonlít a Harry Potterhez vagy Az éhezők viadalához?

Most komolyan, ekkora divat lett Az éhezők viadala? Hogy már a Harry Potterrel kell összefűzni? Báááh! Mindegy.

A HP-hoz hasonlót nem tudok mondani. Vagy nem olvastam olyat vagy nem jut eszembe. Az éhezők viadalát meg bevallom, nem olvastam még, de azok alapján, amiket tudok, nagyon haloványan talán a Menedéket mondanám. De nem, azt sem. Akkor oda sem tudok mondani.

17. Van valami rossz szokásod, amit blogolás közben csinálsz? Ha igen, mi az?

Van. Hogy mindig találok valamit, ami akkor éppen fontosabb. Van, amikor egy bejegyzés órákat áll, mielőtt befejezem és feltöltöm, mert éppen ki kell mennem, beszélgetnem kell az itthoniakkal, vagy fürödhetnékem támad… Valami mindig van. Mint a tanulásnál.

18. Van kedvenc szavad? Ha igen, melyik az?

Magyar nincs. Orosz és japán van. Oroszból a dámáházejká bocs, máshogy most nem tudom leírni ami háziasszony, japánul az ame (雨), ami esőt jelent. A háziasszony nem tudom, miért, talán mert egy kicsit viccesen hangzik. A japánnak meg van egy olyanfajta… hangulata? ami miatt nagyon szeretem és tetszik.

19. Vámpírok vagy tündérek jönnek be jobban neked?

Vámpírok. De csak mert nem szeretem a Melissa Mar féle tündéreket, Karen Marie Moning V’lane-jétől meg egyenesen a falra mászok. Meg a többitől is. A Hamilton féle vámpírokat meg szeretem.

20. Alakváltók vagy angyalok?

Viccelsz? Naná, hogy angyalok! Van szárnya és tud repülni. De legyen Nalini féle angyal. Azok jó arcok. Mármint Raphael.

21. Szellemek vagy vérfarkasok?

Necces. Mindkettővel tök jól lehet haverkodni. De mondjuk eddig egy szellemes történetet olvastam, és azt is elég gyengének éreztem… hmmm… vérfarkas. De csak így.

22. Zombik vagy vámpírok?

A látszat ellenére nem vámpír párti vagyok. De itt inkább a vámpír.

23. Mit szeretsz jobban egy könyvben, a szerelmi háromszöget vagy a tiltott szerelmet?

Én azok közé tartozom, akiknek a gyomra elkezd szaltózni a szerelmi háromszögek kapcsán. TÁVOZZ TŐLEM, SÁTÁN!

Szóval a tiltott szerelem inkább. Az valahogy izgalmasabb is, nem? 🙂

24. És végül… Mi jön be jobban, egy abszolút romantikus könyv, vagy egy eseménydúsabb könyv némi szerelmi szállal?

Megpróbáltam elolvasni A nő mosolyát. Nem bírtam. Számomra az abszolút romantikus könyvek unalmasak. Inkább az eseménydúsabb, enyhe romantikával.

Ez volt a The Ultimate Book Tag. A többiek bejegyzését kicsit lentebb fogjátok tudni elérni.  Remélhetőleg A végzet ereklyéi sorozatot lassan befejezem, és akkor egyben hoznám a spolierezett véleményemet.

Peace&Love

love n peace



Hozzászólás